לומדים מתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה באמצעות מישחוק
תכנית Skillz מובילה ומקדמת את מערך הלימודים הטכנולוגי לילדים ונוער (א-יב) מיסודו של משרד החינוך- מנהל תקשוב, טכנולוגיה ומערכות מידע, בשיתוף IATI (האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות). התכנית החלה את פעילותה בשנת 2015 ומצליחה לחולל מאז שינוי בפני החינוך הטכנולוגי בישראל. מדי שנה, נחשפים כ- 350 אלף תלמידים מרחבי הארץ בכ-2000 בתי ספר, לתחומי למידה מדעיים-טכנולוגים כדוגמת תכנות, מתמטיקה, רובוטיקה, הנדסה ואלקטרוניקה. מספר זה גדל משנה לשנה ומעניק לתכנית לא רק משמעות חינוכית אלא גם משמעות לאומית.
התכנית פועלת במסגרת אליפות הסייבר, באמצעות מערך של משחקים מקוונים המתאימים לעולם הילדים. פלטפורמה דיגיטלית זו, מנגישה באופן חווייתי ופרקטי את כלי הלמידה הפדגוגים, באופן שמציב אתגר לתהליכי החשיבה והלמידה של תלמידי המאה ה-21. היא מייצגת את מגמות החינוכיות והפדגוגיות המובילות כיום בעולם, ושמה דגש מיוחד כאמור על למידה באמצעות משחוק, מתוך הבנה כי לימוד יעיל ואפקטיבי של נושא מורכב מתרחש דרך גירוי הסקרנות הטבעית של הלומדים ובאופן הדרגתי. באמצעות התכנית זוכים תלמידים ומורים ליתרונות רבים המתבטאים בתהליך הלמידה:
- העלאת תחושת המסוגלות האישית המבוססת על הצלחות באתגרים
- מתן משוב לתלמיד בזמן אמת המעצימה את חוויית הלמידה
- עלייה בציוני והישגי התלמיד מזמינות תרגול גובר בכלי הלמידה
- עידוד למידת עמיתים והעברת אחריות על הלמידה לתלמיד
- חיזוק חשיבה יזמית המאתגרת ומאפשרת לתלמיד לפתח ולממש את מלוא הפוטנציאל שלו להצטיינות.
החזון שלנו הוא לחשוף את כלל תלמידי ישראל דרך המערכת החינוכית לתחומי מדע וטכנולוגיה מתקדמים, בדרך חווייתית ומשחקית מבוססת נתונים. באופן זה, נוצרת הזדמנות שווה לכל ילד, מתוך תקווה שהדבר יוביל למוביליות חברתית בעתיד.
מעגלי השותפות
מעבר לעבודה ההדדית עם קהילת הEd-Tech הישראלית, התוכנית פועלת להרחיב את מעגלי השותפויות שלה עם גורמי קהילה שונים מתוך מטרה לבסס את הצלחתה ולייצר מערך תומך שיקדם את יעדיה. השותפות מקדמת את מעורבותן של הרשויות המקומיות הרואות בתכנית הזדמנות לקדם את המערך החינוכי והערכים להצטיינות, ותורמות בכך להתגייסות ותמיכה של בתי הספר וההורים.
האליפות מתקיימת מתוך שותפות הדוקה עם תעשיית ההיי-טק וארגון IATI וכן עם היחידות הטכנולוגיות המובחרות בצה"ל.
צוות Skillz מקיים האקתונים בחברות הייטק וביחידות הטכנולוגיות במטרה לשפר את פיתוח המוצרים וכמו כן מנטורים מהתעשייה ומיחידות הצבא מלווים את התלמידים בתחרויות.
עשייה משותפת זו הצליחה להצמיח את התוכנית בשנים האחרונות כאחת מהתוכניות החינוכיות המשמעותיות להעצמת ילדים ונוער בתחום של לימודים מדעיים וטכנולוגיים.
מספרי ההצלחה
שנת תשע"ט (2019), היתה השנה החמישית בה התקיימה התוכנית. לאורך השנים היתה צמיחה במספר המשתתפים בתכנית באופן שהלם את התפתחותה. בשנה זו, כמות המשתתפים הגיעה לשיאים חדשים כאשר כמעט חצי מיליון תלמידים נחשפו לתכנים מדעיים וטכנולוגים דרך תחרויות האליפות השונות: כ- 280 אלף תלמידי יסודי במתמטיקה ביותר מ-1500 בתי ספר, כ- 130 אלף תלמידי יסודי וחט"ב ביותר מ1300 בית ספר בתחרות התכנות, ועוד אלפים רבים דרך תחרויות הרובוטיקה, הרחפנים ו"סקילז תיכונים". שנת תש"פ (2020), השנה השישית לקיום התוכנית, התאפיינה הן בממשלת מעבר ללא תקציב מדינה מאושר והן במשבר הקורונה. יחד עם זאת קיימה אליפות הסייבר מספר רב של פעילויות.
בשנת הלימודים תשפ"א התקיימו תחרויות בית ספריות. בתחרויות נטלו חלק מעל 210,000 תלמידים:
- תחרות Skillz Coding Junior – תחרות תכנות לתלמידי א' – ט' בהשתתפות מעל 200,000 תלמידים
- תחרות Skillz Coding – תחרות תכנות לתלמידי י' – י"ב בהשתתפות מעל 6,000 תלמידים
- תחרות Skillz Robotics – תחרות רובוטיקה לתלמידי כיתה ה' בהשתתפות כ 13,000 תלמידים
- תחרות Skillz Making – תחרות הרחפנים (בדגש אלקטרוניקה) לתלמידי י' – י"ב בהשתתפות כ 1,000 תלמידים
